Beachhandball je pro mě životním stylem

Čas plážové házené pro letošní léto vypršel. V těchto dnech už se všichni milovníci beachhandballu věnují tvrdé přípravě ve svých klubech, aby nabrali sílu, vyladili herní styl a mohli se nadcházející sezóně rvát o cenné body jednotlivých soutěží. 

Začátkem letních prázdnin se na pražské Smíchovské náplavce, pod názvem Prague Open Beach Handball, konal první ročník mezinárodního turnaje národních beachhandballových týmů, který sloužil především jako poslední příprava před mistrovstvím světa, jenž se konalo v sousedním Maďarsku. 

V rámci pražského turnaje do Čech přijely národní týmy žen a mužů z daleké Austrálie, Norska, Německa a přidaly se také výběry Slovenska a Čech. 

Doslova kuriozitou, a pro pořadatele i milým překvapením, byl fakt, že se v týmu mužů Austrálie a Německa našli zástupci s českými kořeny.  Pohodář s věčným úsměvem na rtech, Australan Lukáš Tureček, byl silnou oporou svého týmu. Německý tým se zase mohl opřít o rady sympatického, asistenta trenéra s českými kořeny, Davida Pistoriuse, kterého jsme pro naše fanoušky vyzpovídali.  

Davide, můžeš se, prosím, českým fanouškům trochu představit? 

Co o sobě říct? :-) Před 29 lety jsem se narodil v německem Goeppingenu, rodiče ale pochazeji z Plzně. 

To znamená, že žiješ v Německu?

Ano, v Čechách jsem v mládí trávil pouze prázdniny. Od narozeni žíji ve měste Goeppingen, které leží pžibližně 40km od Stuttgartu. 

Čeští fanoušci znají Goeppingen hlavně podle bundesligovbého klubu, kde hrával například i český reprezentant Pavel Horák. Co Ty a házená, od kolika let ji hraješ a na jaké úrovni? 

Házenou mám rád, hraji ji od pěti let, ale nikdy to nebylo na profesionální úrovni. Když to shrnu, tak jsem se ze 6 Německé ligy, před šesti lety, dostal k beachhandballu. Přítelkyně mi říká, že mi to na písku jde o hodně lépe. :-) 

Přítelkyně také hraje beachhandball, nebo je pouze Tvou věrnou fanynkou? 

 Fanynkou je určitě, ale plážovku hraje za český tým Promilky, takže mi její pochvala vždy hodně zalichotí, přeci jen je to uznání od profíka. :-) 

Házenou se profesionálně neživíš. Prozradíš tedy, co je Tvůj obor, a co pro Tebe házená znamená? 

To je pravda, ač mám házenou hodně rád, je to hlavně kvůli dobré partě lidí  a zábavě, tak trochu můj životní styl, živí mě práce pro Porsche Zuffenhausen.

Na turnaji Prague Open Beach Handball jsi zastával funkci asistenta trenéra německé beachhandballové reprezentace. Jak těžké bylo se k reprezentačnímu týmu dostat? Co tomu předcházelo? 

Patřím do širšího reprezentačního výběru, což je 18 hráčů.  Jako hráč jsem se ale do užšiho výběru nedostal. Milým překvapením pro mě byl fakt, že mi trenér nabídl funkci asistenta. Po Prague Open Beach se mnou byl spokojený, a tak na postu asistenta zústávám i nadále. 

Jsi přísný trenér, nebo je tým postavený na přátelském vztahu trenér - hráč? 

Všeobecne je v Německu vztah trenér - hráč postavený vesměs v přátelském duchu. Každý hráč zná hranice, ví, co si může a nesmí dovolit. Všichni táhneme za jeden provaz a víme, že  jestli chceme nečeho dosáhnout, musíme tvrdě pracovat. Toho si je každý hráč vědom.

Všichni příznivci házené asi vědí, jaký je rozdíl mezi halovou a plážovou házenou. Která z těchto dvou variant házené je podle Tebe těžší na hru a fyzičku? 

To se nedá moc srovnávat, každá varianta je fyzicky nárocna. Jak v plážove tak i halové házené musí být človek dobře, komplexne trenovaný, co se týče fyzičky, sily, stability i koordinace.

V Německu je halová házená fenomén, po kterém fanoušci doslova šílí. Jak je to s beachhandballem, kolik fanoušků navštěvuje zápasy v Německu? 

Beachhandball ještě není tolik popularní, ale na německém svazu pracuje hodně lidi, kteří jsou zapáleni pro beachhandball a chtějí ho posuntou na vyšší úroveň, po všech stránkách. Já osobně si myslim, že je to divácky atraktivní sport  a má divákovi hodně co nabídnout.

 

Česká republika reprezentační beachhandballové týmy nemá a dlouho mít asi ani nebude. Vy, se teď v Německu, budováním nového reprezentačního týmu, snažíte o návrat mezi beachhandballovou elitu. Co musí splňovat hráči, kteří se uchází o nominaci do reprezentace? 

Dobré fyzické pčedpoklady - výšku, odrazovou sílu,  hazenkářské myšlení, týmovou práci, cílevědomost.

Z jakých soutěží máte v plážové reprezentaci hráče? Najdeme v reprezentačním výběru i jména z první Bundesligy?

Je takový vyvážený mix, máme výběr hráčů z první Bundesligy až šesté Německé ligy.  Z  Bundesligy ve výběru najdete jména Dominik Weiss ( TVB Stuttgart)  a Daniel Rebmann ( Frisch Auf Goeppingen). 

K výsledkům je třeba i trénink. Jak často německá reprezentace trénuje, scházíte se běhen celého roku, nebo je to čistě sezóní záležitost? 

Tento rok jsme měli tři soustředění před účastí na Prague Open. Trénovali jsme obranu, útok a taktické věci. Schazíme se většinou před velkými turnaji, ale příští rok by už měli věci nabrat profesionálnější směr.

Jaké jsou cíle týmu pro tuto sezónu a pohled do budoucnosti? 

Tato sezóna je pro nás v podstatě ukončená, protože jsme se nedostali na mistrvstvi světa do Maďarska. To byl náš cíl, který bohužel nedopadl. Co se týče budoucnosti máme jasný cíl, chceme se dostat beachhandballové špičky a vybojovat si účast na Mistrovstvi Evropy 2017 v Chorvatsku. 

Kolik odehrajete v sezóně turnajů a na jakých místech se průměrně umísťujete?

V Německu se hráči připravují v podstatě individuálně.  Se svým mančaftem objíždějí  turnaje, kterých je v Německu hodně. Někteří hráči jezdí i po evropských bodovaných turnajích, ty jsou samozřejmě na vyšší úrovni.

V Praze jste do finále nepustili účastníky mistrovství světa z Austrálie. Jak silný je podle Tebe tým Australanů,  a kde jsou jeho slabiny? 

Na této úrovni rozhodují maličkosti. V našem vzájemném zápase udělala Austrálie vice technických chyb, to bylo rozhodujicí.  Australie má kvalitní tým s výbornými hráči. Osobně se mi herně moc líbil Lukáš Tureček.  

Ve finále pražského turnaje jste porazili i silný tým Norska. V čem si myslíš, že jste byli lepším týmem? 

Jak jsem už říkal, v takových zápasech rozhodují maličkosti a možná trochu i štěstí. Toho jsme měli ve finále vice my.  

Nakonec jste si z Prague Open Beach Handballu odvezli ručně broušený křišťílový pohár. Jak se  vám trofej líbila, dorazil pohár do Německa v celku? :-)

Pohár byl super, moc se nám líbil. Rozbít takovou trofej by bylo škoda, opatrovali jsme ji a dovezli domů v pořádku. :-) 

Teď si možná pod sebou podřezávám větev, ale přesto se zeptám a ráda bych dostala upřímnou odpověd. :-) V Praze jsme pořádali první ročník reprezentačního turnaje, zkušeností tedy moc nebylo. Jak jste vy jako tým, a Ty osobně, vnímali průběh turnaje po organizační stránce? 

Každý začátek je težký. Vždycky je co zlepšovat, do budoucna třeba vyšší počet týmů nebo menší vzdálenost hřiště od hotelu. Také byla škoda, že nebyla vyšší divácká návštěvnost, ale věřím, že všechny týmy udělaly beachhandballu dobrou reklamu a na příští ročník se přijde podívat mnohem více lidí. Abych ale jen nekritizoval, musím pochválit výběr místa, kde se turnaj konal. Myslím, že se vám první ročník se vším všudy moc povedl. 

 

Na těchto turnajích se rodí nová přátelství, potkal jsi někoho, kdo Ti z hlavy jen tak nezmizí? :-)

Na 100 % to bude náš německý fanoušek, kterého jsme potkali v metru. Viděl beachhandball poprvé v životě, ale byl s námi celé tři dny a nepropásl ani jeden zápas.  Z takových věcí má člověk prostě radost a nezapomene na ně. 

Zajisté jsi sledoval MS, které se hrálo v Budapešti. Kdo byl Tvůj favotit na vítěze?

Jednoznačným favoritem pro mě byla Brazílie. 

Poslední otázka. Říkal jsi mi, že sleduješ Hátez nás baví i v Německu. Chtěl bys tedy našim házenkářům a fanouškům prostřednictvím HNB něco vzkázat? 

Nevím zda přímo vzkázat, mám v Čechách mezi házenkáři dosti přátel, pravidelně jezdím do Bělé a vždy se rád vracím do Plzně, kde je házená také jedním z TOP sportů. Chtěl bych všechny kamarády a fanoušky házené především pozdravit a vzkázat asi jen to, že se na ně těším. :-) 

 

Davide, děkuji za rozhovor, a stejně tak za účast na našem prvním ročníku turnaje Prague Open Beach Handball, doufám, že se s Tebou i Lukášem Turečkem na dalším ročníku opět potkáme. :-) Ještě jednou gratuluji k zaslouženému vítězství. Budeme celé německé reprezentaci držet palce, aby vaše cíle a sny dostaly reálnou podobu. 

Zdroj HNB

Foto: Robert Grim / Další fotografie najdete na FB stránce ZDE.