Přípravy na Prague Open Beach Handball 2018 začínají

„Zase o krok dále.“ I tak by se daly z pohledu HNB definovat právě odstartované přípravy 3. ročníku mezinárodního turnaje v plážové házené Prague Open Beach Handball, který se v Praze uskuteční příští rok v červnu. Nový ročník bude ve znamení několika zásadních změn, se kterými bychom chtěli širokou veřejnost, a především pak příznivce házené na písku, seznámit.

První a vlastně nejpodstatnější změnou a výzvou pro HNB v projektu Prague Open Beach Handball je fakt, že došlo k dohodě lidí, kteří stáli u zrodu tohoto turnaje v plážové házené a bylo převedeno právo na užívání jména turnaje a jeho pořádání na paní Hanu Kaczkowskou, která toto právo odkoupila od dosavadního organizátora a ředitele turnaje, pana Luboše Hübnera. Další ročník tak bude přímo pořádat mediální platforma HNB, protože paní Kaczkowská je jeho šéfredaktorkou a je také předsedkyní nově vzniklého spolku HNB – Házet nás baví, z. s., který bude od 3. ročníku hlavním organizátorem turnaje.

„Pokud jsme chtěli pořádat další ročník, bylo to jediné možné řešení. Prvotní myšlenka na pořádání takové akce sice byla Luboše Hübnera, který dva uplynulé ročníky pod svou soukromou firmou a finančním zabezpečením pořádal, ale já a Jirka Opava jsme byli od prvopočátku nedílnou součástí příprav i řízení samotného chodu obou ročníků,“ osvětluje změny týkající se pořadatelství mezinárodní plážové házené v Praze Hana Kaczkowská a dodává, „Rozhodnutí se nerodilo lehce, nejsem člověk, který se bez rozmyšlení do čehokoliv vrhá. Nejsem ale ani člověk, který se jen tak vzdává a nechá zbytečně zaniknout dobře zavedenou akci. Pořádat pod značkou HNB velký turnaj bylo od samotného založení platformy tak trochu naším snem, který se nám s plážovou házenou začíná plnit.“

Během uplynulých dvou ročníků do Prahy zavítaly národní výběry mužů a žen Austrálie, USA, Norska, Německa a Litvy. V rámci EBT - evropské beachhandballové tour se navíc turnaje zúčastnily týmy z Česka, Slovenska a Německa.

„Prague Open si od svého založení udělal velmi dobré jméno mezi národními i klubovými týmy v Evropě a díky účasti Austrálie a USA i ve světě. Dostal se i do povědomí odborné komise EHF, která se o něj zajímá a podporuje jeho existenci. Nejen z tohoto důvodu chceme s Hankou turnaj udržet při životě. Jsem moc rád, že se ho rozhodla převzít pod křídla HNB. Cíl turnaje byl představit v Česku špičkové beachhandballové týmy a postupně se k nim snažit začlenit i naše české týmy, což se myslím zejména při druhém ročníku podařilo a do budoucna budeme chtít jejich podíl ještě navýšit. Prioritou je rozvoj plážové házené v Česku a věřím, že k tomu další ročníky Prague Open mohou přispět svým malým dílem,“ říká k rozhodnutí paní Kaczkowské stát se organizátorem turnaje EHF lektor a delegát plážové házené Jiří Opava, který se doposud v rámci turnaje staral především o komunikaci s národními federacemi, zahraničními týmy, s Evropskou házenkářskou federací a zajišťoval účast mezinárodních rozhodčích.

Další neméně důležitou změnou v historii turnaje Prague Open je organizační spojení HNB a Handball Events, který zastupují pánové Štěpán Vladyka a Vojtěch Hanzl. Handball Events má za sebou již několikaletý úspěšný házenkářský projekt s názvem Utkání hvězd 1. ligy, a to byl podle slov paní Kaczkowské jeden z hlavních důvodů, proč se oba subjekty na spolupráci, jejíž detaily se v těchto dnech dolaďují, dohodly. „Turnaj plážové házené nosíme v hlavách už nějakou dobu. V Handball Events máme více konceptů akcí, které bychom do budoucna chtěli zrealizovat. Turnaj v plážové házené se pro nás stal letošním tématem. Nutno říct, že s myšlenkou a konceptem plážové házené přišel náš týmový kolega Jakub Uhlíř. Společně jsme koncept probrali a začali připravovat,“ říká k myšlence pořádání turnaje v plážové házené jeden z lídrů Handball Events Štěpán Vladyka a s úsměvem jemu vlastním dodává, „Znáte to, začnete s plánováním a najednou zjistíte, že se otevírají další a další možnosti. Stejně tak tomu bylo i v tomto případě, kdy nás házenkářský osud svedl do diskuze s Hankou a Jirkou. Slovo pak dalo slovo, vzájemně jsme si nastínili naše představy a po krátkém promyšlení nově nastalé situace bylo jasno. Spolupráce HE a HNB byla prostě jasnou volbou.

Co tým organizátorů v rámci 3. ročníku mezinárodního turnaje Prague Open Beach Handball přesně chystá zatím zůstává tajemstvím, které se dle druhého z lídrů Handball Events Vojtěcha Hanzla házenkářská veřejnost brzy dozví,“ Věříme v synergii, která akci posune zase o kus dále. Zkušenosti Hanky a Jirky s prvními ročníky spolu s našimi organizačními schopnostmi a entusiasmem nám dávají solidní předpoklady pro skvělou akci. Jsme rádi, že jsme se stali součástí tohoto projektu a nesmírně se těšíme na spolupráci. Zároveň můžeme všem slíbit, že je na co se těšit. :-)“

 

Zdroj: HNB

Foto: Organizační tým POBH